KAMPAŇ 16 DNÍ AKTIVIZMU PROTI NÁSILIU PÁCHANÉMU NA ŽENÁCH

24.11.2012 Celý región

je iniciatívou na zastavenie násilia páchaného na ženách. Táto kampaň je pre nás všetkých príležitosťou prelomiť mlčanie a hovoriť o násilí páchanom na ženách.
VIAC AKO POL MILIÓNA ŽIEN NA SLOVENSKU ZAŽÍVA NÁSILIE OD SVOJHO INTÍMNEHO PARTNERA. POZNÁME ICH? NEBUĎME ĽAHOSTAJNÍ A ĽAHOSTAJNÉ – KONAJME!

Kampaň 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách je medzinárodná kampaň, ktorá vznikla z iniciatívy prvého Inštitútu pre globálne líderstvo žien (Women´s Global Leadership Institute) sponzorovaného Centrom pre globálne líderstvo žien (Center for Women´s Global Leadership) v roku 1991. Zakladateľky si za začiatok kampane vybrali 25. november (Deň boja proti násiliu na ženách) a za koniec kampane 10. december (Medzinárodný deň Ľudských práv) preto, že chceli symbolicky prepojiť násilie páchané na ženách a ľudské práva a zdôrazniť tak, že takéto násilie je porušovaním ľudských práv žien.

Kampaň na Slovensku organizuje mimovládna organizácia Fenestra v spolupráci so Slovensko-českým ženským fondom Bratislava, OZ Žena v tiesni Martin, OZ Pomoc rodine Michalovce, OZ Progresfem Poprad, ZZŽ MyMamy Prešov a Divadlo na opätkoch Spišská Nová Ves. Kampaň realizujeme vďaka finančnej podpore Úradu vlády Slovenskej republiky v rámci dotačného programu Podpora a ochrana ľudských práv a slobôd, Veľvyslanectva Spojených štátov amerických v Slovenskej republike a Veľvyslanectva Holandského kráľovstva v Slovenskej republike. Hlavným mediálnym partnerom kampane je Rozhlas a televízia Slovenska.

V rámci kampane prebehnú 4 hlavné aktivity
- Verejné zhromaždenie „Vypískajme násilie“
- Súťaž – Násilie páchané na ženách NIE JE IN – KONAJME!
- Hovoríme NIE násiliu páchanému na ženách
- Udeľovanie cien za rôzne formy angažovania sa v boji proti násiliu páchanému na ženách na Slovensku

Ku kampani sa pridáva ZZŽ MyMamy, ktoré bude v Prešove organizovať verejné zhromaždenie „Vypískajme násilie“ dňa 25.11.2012 v ZOC MAX Prešov:
• o 15:00 vystúpi superstáristka Simona Fecková na 2.poschodí (priestory Maxgalérie)
• o cca 15:30 sa uskutoční happening Vypískajme násilie pred hlavným vchodom ZOC Max (smerom na sídlisko)
• od 9:00 infostánok na prízemí – možnosť odfotiť sa s tabuľkou Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách a tým vyjadriť odmietavý postoj voči násiliu

Okrem realizácie verejného zhromaždenia sa ZZŽ MyMamy v Prešove zapája do kampane realizáciou preventívnych stretnutí s mladými ľuďmi na stredných školách.

Aktivity v Prešove podporili ZOC MAX Prešov, superstáristka Simona Fecková a neformálna skupina dobrovoľníkov SMILE

Viac informácii o kampani, presných časoch a miestach jej aktivít, o výstupoch z kampane nájdete na webovej stránke ku kampani www.fenestra.sk/16-dni-aktivizmu

PODROBNEJŠIE INFORMÁCIE O KAMPANI

PÔVOD MEDZINÁRODNEJ KAMPANE
* Medzinárodná kampaň 16 aktivizmu proti násiliu páchanému na ženách vznikla z iniciatívy Women‘s Global Leadership Institute sponzorovaného Center for Women’s Global Leadership v roku 1991. 23 žien, ktoré pochádzali z rôznych krajín sveta malo záujem rozvíjať celosvetové hnutie za ľudské práva žien.
* Od tej doby sa do kampane zapojilo viac ako 4100 skupín zo 172 krajín sveta.
* Kampaň 16 dni aktivizmu je úspešná vďaka podpore ľudí a organizácií na celom svete, ktoré každý rok zvyšujú informovanosť o problematike násilia páchaného na ženách vo svojich komunitách.
* Kampaň 16 dní aktivizmu je pre nás všetkých príležitosťou prelomiť mlčanie a hovoriť o násilí páchanom na ženách.
* Organizovaním rôznych aktivít, ktoré upozorňujú na problematiku násilia páchaného na ženách, robíme tento problém viditeľným, vyjadrujeme podporu ženám a deťom, ktoré násilie zažívajú a upozorňujeme mužov, ktorí sa správajú násilne k svojim manželkám/partnerkám, že nesú zodpovednosť za svoje násilné správanie.
* Dosah tejto kampane ako iniciatívy za boj proti násiliu páchanému na ženách ponúka jeden z úspešných príkladov toho, ako sa z miestneho aktivizmu 23 žien môže stať celosvetová aktivita.

PREČO SA ZAPÁJAME DO CELOSVETOVEJ KAMPANE?
Násilie páchané na ženách je závažný spoločenský problém, ktorý sa týka nás všetkých
Zapájame sa do celosvetovej kampane, pretože sme presvedčené, že môžeme žiť vo svete, kde bude násilie páchané na ženách ojedinelým javom, nie bežnou realitou mnohých žien a ich detí. Kampaň 16 dní aktivizmu je odkazom pre všetkých ľudí, že na svete nebude pokoj, mier, rozvoj a spravodlivosť pokiaľ budú ženy vystavené násiliu.

Osobné výpovede žien ostávajú nevypočuté
Tolerancia akejkoľvek formy násilia páchaného na ženách a ich deťoch prispieva k tomu, že pre 570 tisíc žien a viac ako 399 tisíc detí na Slovensku je domov miestom, v ktorom sa denne obávajú o svoje zdravie a život. Keď sa ženy rozhodnú vyhľadať pomoc a rozprávajú o svojej skúsenosti s násilím, často sa stretávajú so zľahčovaním, spochybňovaním a obviňovaním.

Miera tolerancie násilia páchaného na ženách je v našej spoločnosti stále vysoká
Na to, aby sme dokázali zabezpečiť ženám a deťom účinnú pomoc, podporu a ochranu, je potrebná účasť všetkých zainteresovaných inštitúcií, organizácií a celej spoločnosti. Žiadna inštitúcia a organizácia neuspeje v boji proti násiliu páchanému na ženách sama. Všetci a všetky môžeme a musíme urobiť viac, aby sme dokázali ženy a deti ochrániť pred násilím.

Akútny nedostatok špecializovaných služieb pre ženy zažívajúce násilie v intímnych vzťahoch a ich deti
Na základe údajov z posledného reprezentatívneho výskumu (Bodnárová, Filadelfiová, Holubová: Reprezentatívny výskum výskytu a skúseností žien s násilím páchaným na ženách (VAW) na Slovensku, IVPR a UNIFEM, 2008) násilie zo strany súčasného partnera zažilo 21,2% dospelých žien vo veku od 18–64 rokov, ide teda približne 570 tisíc slovenských žien. Výskyt násilia zo strany bývalých partnerov a manželov je ešte vyšší – 27,9% žien. Násilie zo strany svojho bývalého partnera zažilo približne 750 tisíc slovenských žien. Takmer 70% žien, ktoré zažívajú násilie zo strany svojho súčasného partnera žije v domácnosti s jedným dieťaťom, alebo viacerými deťmi.

Aká je skutočná situácia v oblasti špecifických služieb pre ženy zažívajúce násilie a ich deti na Slovensku? Ak porovnáme medzinárodné odporúčania s reálnou situáciou na Slovensku, je zrejmé, že je potrebné pripomenúť predstaviteľom a predstaviteľkám vlády SR, aby plnili záväzky ku ktorým sa sami zaviazali v rámci medzinárodných a národných dokumentov a dohovorov.

Podľa odporúčaní Rady Európy by každá krajina mala mať aspoň 1 národnú špecializovanú krízovú telefonickú linku pre ženy zažívajúce násilie. Táto linka by mala fungovať 24 hodín denne 7 dní v týždni, mala by byť bezplatná, mala by fungovať na národnej úrovni a mala by poskytovať adekvátnu podporu ženám zo všetkých regiónov krajiny. Ďalším z odporúčaných minimálnych štandardov Rady Európy je, že každá krajina by mala mať aspoň 1 špecializované poradenské centrum na 50.000 žien. Na Slovensku by sme podľa týchto minimálnych štandardov mali mať minimálne 54 takýchto špecializovaných poradenských centier. V súvislosti s bezpečným ubytovaním pre ženy, by každá krajina mala mať 1 miesto v Bezpečnom ženskom dome na 10.000 obyvateľov. Bezpečný ženský dom by mal poskytovať ženám a deťom rýchle a bezpečné ubytovanie, kde môžu byť bez strachu, že budú zažívať ďalšie násilie. Bezpečné ženské domy by mali byť pre ženy a deti dostupné 24 hodín 7 dní v týždni, mali by poskytovať holistickú a komplexnú podporu. Na Slovensku by sme teda mali mať minimálne 519 takýchto miest v bezpečných ženských domoch.

Ak vychádzame z minimálnych štandardov Rady Európy, toho ako presne definujú jednotlivé typy služieb a na základe akých východísk a princípov majú tieto služby fungovať, tak musíme konštatovať, že situácia v našej krajine je alarmujúca a vyžaduje si náležitú pozornosť predstaviteľov a predstaviteliek vlády SR, nie len na formálnej, deklaratívnej úrovni, ale najmä realizáciou konkrétnych a zodpovedných krokov, ktoré by situáciu v oblasti špecifických služieb pre ženy zažívajúce násilie a ich deti výrazne zlepšili.

Aká je teda skutočná situácia? Na Slovensku nemáme žiadnu národnú špecializovanú krízovú telefonickú linku pre ženy zažívajúce násilie. Špecializovaných poradenských centier, ktoré pri práci so ženami vychádzajú z rodového a ľudsko-právneho vnímania násilia páchaného na ženách v súlade s tým, ako to definujú mnohé medzinárodné dokumenty a odporúčania, máme na Slovensku 5. Z toho vyplýva, že podľa minimálnych štandardov Rady Európy nám na Slovensku chýba 45 špecializovaných poradenských centier. V otázke bezpečného ubytovania pre ženy zažívajúce násilie a ich deti máme 60 miest v špecializovaných zariadeniach, ktoré sú porovnateľné z Bezpečnými ženskými domami v Európe, chýba nám teda 459 takýchto miest pre ženy a deti na Slovensku.

Kampaň 16 dní aktivizmu je pre nás všetkých príležitosťou prelomiť mlčanie a hovoriť o násilí páchanom na ženách
Organizovaním rôznych aktivít, ktoré upozorňujú na problematiku násilia páchaného na ženách, robíme tento problém viditeľným, vyjadrujeme podporu ženám a deťom, ktoré násilie zažívajú a upozorňujeme mužov, ktorí sa správajú násilne k svojim manželkám/partnerkám, že nesú zodpovednosť za svoje násilné správanie.

Spolu môžeme vytvoriť spoločnosť, ktorá nebude tolerovať násilie páchané na ženách
Ženy potrebujú cítiť, že násilie nie je len ich problém, ale že je to problém nás všetkých. Potrebujú cítiť, že celú spoločnosť tento problém zaujíma.

NAŠE CIELE
1. Posilniť dodržiavanie ľudských práv žien na Slovensku.
2. Zvýšiť bezpečie žien.
3. Zabezpečiť ženám a deťom rýchlu a účinnú pomoc, podporu a ochranu.
4. Zvýšiť aktívny prístup štátnych a verejných inštitúcií zodpovedných za tvorbu a implementáciu politík v problematike násilia páchaného na ženách.
5. Zvýšiť informovanosť širokej a odbornej verejnosti, mladých ľudí o násilí páchanom na ženách ako jednej z najčastejších foriem porušovania ľudských práv žien a o potrebe spoločného úsilia v boji proti tomuto závažnému spoločenskému problému.
6. Prispieť k zvýšeniu angažovanosti širokej verejnosti, odbornej verejnosti a mladých ľudí v boji proti násiliu páchanému na ženách a na ochrane ľudských práv žien a podporiť širokú verejnosť, odbornú verejnosť a mladých ľudí vo vyjadrovaní postojov k dôležitým spoločenským a ľudsko-právnym témam.
7. Posilňovať aktivity zamerané na boj proti násiliu páchanému na ženách na lokálnej úrovni.

CIEĽOVÉ SKUPINY KAMPANE

1. Široká verejnosť sa môže podieľať na prevencii a eliminácii násilia páchaného na ženách rôznym spôsobom od priamej podpory žien a detí, cez šírenie myšlienky nulovej tolerancie násilia až po vytváranie tlaku na štátne a verejné inštitúcie zodpovedné za tvorbu politík v tejto oblasti.

2. Mladí ľudia - realizácia projektu prispeje k zvýšeniu angažovanosti mladých ľudí v boji proti násiliu páchanému na ženách ako závažného celospoločenského a ľudsko-právneho problému. Mladí ľudia budú mať priestor aktívne vyjadriť svoje postoje k tejto problematike a tým prispieť aj k pozitívnym zmenám postojov celej spoločnosti.

3. Odborná verejnosť - v rámci realizácie projektu a aktivity špecificky zameranej pre túto cieľovú skupinu považujeme predstaviteľov a predstaviteľky orgánov verejnej správy, štátnej správy, samosprávy, mimovládnych organizácií, nadácií, vzdelávacích inštitúcií, firiem, médií ako aj mienkotvorné osobnosti, ktorí a ktoré sa podieľajú na prevencii a eliminácii násilia páchaného na ženách v našej spoločnosti a ktorí a ktoré ovplyvňujú formovanie postojov širokej verejnosti. Táto cieľová skupina zohráva kľúčovú rolu pri prevencii a eliminácii násilia páchaného na ženách. Hlavný odkaz kampane „Konajme“ je výzvou pre aktívny prístup a spájanie sa rôznych aktérov. Pre túto cieľovú skupinu je primárne nastavená aktivita 3 „Hovoríme NIE násiliu páchanému na ženách“, aktivita 4 „Udeľovanie cien za rôzne formy angažovania sa v boji proti násiliu páchanému na ženách na Slovensku“ a aktivita 6 „Medializácia kampane“. V rámci tejto aktivity by sme chceli vytvoriť priestor na vyjadrenie postoja k tejto problematike ako aj oceniť prácu a angažovanosť ľudí v prevencii a eliminácii násilia páchaného na ženách na Slovensku. Ocenení ľudia budú pozitívnymi príklady pre ostatných.

4. Skupina profitujúca z projektu - z realizácie projektu budú mať v konečnom dôsledku osoh ženy zažívajúce násilie prostredníctvom zvýšenia podpory prostredia a postupného zlepšovania dostupnosti rýchlej a efektívnej špecifickej podpory, pomoci a ochrany. Pre ženy zažívajúce násilie a ich deti môže byť vyjadrenie odmietavého postoja k násiliu páchanému na ženách zdrojom podpory a odkazom, že majú právo na život bez násilia. Na druhej strane pre mužov, ktorí sa správajú násilne odmietanie násilia, je jasným odkazom spoločnosti, že takéto správanie nie je tolerovateľné.

Odkaz kampane KONAJME! je výzvou pre všetkých ľudí, organizácie, verejné a štátne inštitúcie, aby sme spoločne začali realizovať konkrétne kroky v boji proti násiliu páchanému na ženách. Veríme, že spoločným úsilím dokážeme vytvoriť krajinu, v ktorej ženy zažívajúce násilie v intímnych vzťahoch a ich deti nájdu rýchlu a účinnú pomoc, podporu a ochranu.

Odkaz kampane KONAJME! je aj výzvou pre všetkých ľudí, organizácie, verejné a štátne inštitúcie na Slovensku, aby sa v ďalších ročníkoch pridali ku kampani, aby sme vytvorili spoločnosť, ktorá hovorí jasné NIE násiliu páchanému na ženách.

HLAVNÉ AKTIVITY KAMPANE

Aktivita 1 Verejné zhromaždenie „Vypískajme násilie“
Počas 16 dní kampane pripravujeme verejné zhromaždenie pod názvom „Vypískajme násilie“, ktoré bude prebiehať v 7 mestách na Slovensku. 25.novembra 2012 budete mať možnosť „Vypískať násilie“ v Martine, Spišskej Novej Vsi, Prešove a Michalovciach, 9. decembra 2012 v Poprade a 10. decembra 2012 v Bratislave a Košiciach. Ak si myslíte, že násilie páchané na ženách nie je akceptovateľné v našej spoločnosti príďte spolu s nami VYPÍSKAŤ NÁSILIE! Píšťalky budeme rozdávať na mieste aktivity. Počas verejných zhromaždení budete mať možnosť dozvedieť sa viac o tomto probléme, môžete sa tiež odfotiť s tabuľkou Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách a vyjadriť tak jasný odmietavý postoj k tomuto závažnému problému.

Aktivita 2 Súťaž – Násilie páchané na ženách NIE JE IN – KONAJME!
Svoj odmietavý postoj k násiliu páchanému na ženách môžete vyjadriť aj tým, že sa zapojíte do 2. ročníka Súťaže - Násilie páchané na ženách NIE JE IN – KONAJME. Súťažiť môžete v kategóriách Fotografia / Plagát / Text. Práce Súťaž bude prebiehať do 15. decembra 2012. Do súťaže sa môžete zapojiť všetci a všetky, tým že budete hlasovať za najlepšie práce na Facebookovej stránke SÚŤAŽ - Násilie páchané na ženách nie je IN – KONAJME. Hlasovanie verejnosti bude uzavreté 30.decembra 2012 o polnoci. Práce, budú hodnotené aj odbornou porotou, ktorá vyberie najlepšiu prácu v každej kategórii. Máme pre vás pripravené veľmi zaujímavé ceny.

Aktivita 3 Hovoríme NIE násiliu páchanému na ženách
Táto aktivita bude pozostávať z niekoľkých konkrétnych aktivít. Spoločným cieľom týchto aktivít je vytvoriť priestor pre rôzne skupiny ľudí aktívne sa zapojiť do kampane prostredníctvom vyjadrenia jasného odmietavého postoja k násiliu páchanému na ženách v našej spoločnosti a tiež aktivizovať ľudí, aby neboli ľahostajní a aby sa aktívne podieľali na prevencii a eliminácii násilia páchaného na ženách.

Fotografie s tabuľkou Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách
Počas kampane bude prebiehať fotografovanie mienkotvorných osobností Slovenska, ktoré sa pridajú ku kampani a podporia ju tým, že sa odfotia s tabuľkou Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách. Tieto fotografie budú vystavené 14. februára 2013 v Bratislave počas slávnostného vyhlásenia ocenení za rôzne formy angažovania sa proti násiliu páchanému na ženách. Niektoré z týchto osobností natočia krátke video, v ktorom vyjadria svoj postoj k problematike násilia páchaného na ženách, k samotnej kampani a výzvu ľudí, aby „povedali NIE násiliu páchanému na ženách“ a aby neboli ľahostajní a konali. Z fotografií mienkotvorných osobností zároveň vytvoríme publikáciu s ich osobnými výpoveďami.

Zapojiť sa do tejto aktivity môže každý. Odfoťte sa s tabuľkou Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách, svoju fotografiu uverejnite na Faceebokovej stránke k tejto aktivite. Takýmto spôsobom môžete aj vy povedať jasné NIE násiliu, podporiť kampaň, prispieť k zmene spoločenských postojov k tejto téme a podporiť samotné ženy a deti, ktoré násilie zažívajú. Odfotiť sa budete mať možnosť aj na verejných happeningoch „Vypískajme násilie“.

Možnosť povedať NIE násiliu budete mať aj prostredníctvom webovej aplikácie „Povedzte NIE násiliu páchanému na ženách“, ktorú nájdete na web stránke ku kampani www.fenestra.sk/16-dni-aktivizmu, na ktorej môžete zanechať aj svoj osobný odkaz.


Aktivita 4 Udeľovanie cien za rôzne formy angažovania sa v boji proti násiliu páchanému na ženách na Slovensku
Poslednou aktivitou, ktorá bude prebiehať počas kampane a po nej bude oceňovanie za rôzne formy angažovania sa v boji proti násiliu páchanému na ženách na Slovensku. Slávnostný ceremoniál a udeľovanie ocenení sa uskutoční 14. februára 2013 chceme v Bratislave. Takouto cestou by sme chceli oceniť ľudí, ktorý sa rôznou formou angažujú v boji proti násiliu páchanému na ženách v našej krajine. Súčasťou slávnostného ceremoniálu bude aj výstava fotografií mienkotvorných osobností, ktoré sa zapoja do kampane ako aj výstava výherných prác súťaže a odovzdávanie cien výherkyniam a výhercom.

Počas 16 dní kampane budú vďaka mediálnemu partnerstvu s Televíziou a Rozhlasom Slovenska bežať televízne spoty kampane na STV 2 a rozhlasové spoty kampane na Rádiu FM.
 
Ku kampani sa pridáva ZZŽ MyMamy, ktoré bude v Prešove organizovať verejné zhromaždenie „Vypískajme násilie“ dňa 25.11.2012 v ZOC MAX Prešov:
• o 15:00 vystúpi superstáristka Simona Fecková na 2.poschodí (priestory Maxgalérie)
• o cca 15:30 sa uskutoční happening Vypískajme násilie pred hlavným vchodom ZOC Max (smerom na sídlisko)
• od 9:00 infostánok na prízemí – možnosť odfotiť sa s tabuľkou Hovorím NIE násiliu páchanému na ženách a tým vyjadriť odmietavý postoj voči násiliu

Okrem realizácie verejného zhromaždenia sa ZZŽ MyMamy v Prešove zapája do kampane realizáciou preventívnych stretnutí s mladými ľuďmi na stredných školách.

Aktivity v Prešove podporili ZOC MAX Prešov, superstáristka Simona Fecková a neformálna skupina dobrovoľníkov SMILE

Viac informácii o kampani, presných časoch a miestach jej aktivít, o výstupoch z kampane nájdete na webovej stránke ku kampani www.fenestra.sk/16-dni-aktivizmu
 
 

Vyberte región